Sacay, de moedereed

Langzaam verworven kennis werkt anders, menselijker en gevoeliger dan ‘instant knowledge’ via apparaten als wikipedia of chat gpt, gehanteerd door het soort ‘geleerden’ die gisteren nog niet wisten wat ze morgen al weer vergeten zullen zijn.

Deze kennisapparaten zijn een bemind speeltuig in de handen van gemakzuchtige poseurs die als de weerlicht producten afleveren als van grote experts. Maar dan niet met respect voor de inhoud of de bron, maar voor het effect op het doelwit en voor de kick van de publicatie. Wees daar maar eens het mikpunt van.

Verder verzorgde Ivo Hermans ook een bijdrage in het boek: ‘Dirk Lambrechts’

De legende van De Spaanse Brabander ‘een zwerver in zichzelf’. Dit boek verscheen in een beperkte oplage en is uitverkocht. SACAY


Sacay, de moedereed

Vierhonderd jaar geleden zwierven Spaanse soldaten door onze streken. Bij de opstand in Brabant van een Spaans regiment tegen de eigen koning Filips II, ontstond een verbond tussen een meisje van hier en een jonge Spaanse verbindingsofficier van de beruchte ’tercios’. Allerlei ware feiten op echte plaatsen komen aan bod. In een sprookjesachtige, magische sfeer leert de lezer veel bij over minder bekende  bijzonderheden uit de Spaanse tijd.

Onder meer over een  veldtocht naar Mali, waaraan rond 1600 ook Vlaamse huurlingen, de ‘ar-ruma’, deelnamen, wier nazaten daar nu nog leven. Meer dan 200 jaar voor Leopold II  Congo liet verkennen!

Verbaas je ook over de Spaanse woorden en gebruiken die tot nu bij ons voortleven. Ivo Hermans, bekend als de auteur van ‘Duende’  (EPO zesde druk isbn 978 94 9129 702 1) over de geschiedenis van flamenco en gitanos, laat het natuurlijk niet achterwege om  in ‘Sacay, de moedereed’ ook over de vroegste wortels van deze passionele kunst boeiend uit te wijden.

Eveneens worden de handelingen belicht van het Heilig Officium, alias de Inquisitie. En zo ook de ware gronden van de hekserij die een oude ritus van herborisme in ere hield.

‘Sacay, de moedereed’ is een novelle van zo’n 180 pagina’s en is bestelbaar via een mail naar info@kovana.com. Het komt in je bus langs de post – verzendingskosten inbegrepen – na overschrijving van 2o€ op: BE97 0016 9922 1849 van Pasos Largos/Hermans

Sacay is een ideaal geschenk voor uw Spaanse vrienden om boeiende dingen te onthullen over uw eigen geboorteland en uw eigen streek. En voor studenten Spaans is het een leuk middel om taalkennis en eigen geschiedenis te verbinden en door te vertellen aan hun Spaanse relaties.

Resumen:

Una vez un cuerpo militar español emprendió una campaña a Malí cerca del río Níger. Operaban como guardaespaldas extranjeros, libres de corrupción, para el general  musulmán Judar Pasha, que iba en busca del oro de los ‘Songhai’. Entre estos mercenarios también servían hombres católicos de Flandes, como soldados en los tercios de España. En África, los llamaron ‘ar-ruma’, cuyos descendientes aún viven alrededor de Tombuctú. El viaje de esta compañía a través del Sahel tuvo lugar cuando España gobernó los Países Bajos, casi trescientos años antes de que la monarquía belga explorara el Congo. Un oficial de enlace español que participó en esto, a su regreso al Norte, en Brabante, se enteraba de la noticia sobre el insólito ‘juramento maternal’, que su novia flamenca había pronunciado durante un ritual de herencia espiritual. La opinión del militar sobre la Inquisición y la brujería cambiaría. Al igual que su visión del rey Don Felipe II de España.Duende vertelt het verhaal van een minutieuze ritus van klank en beweging die leidt tot een hersenorgasme.

‘De geringste schade aan deze ritus breekt alles stuk, al zullen sommigen het niet merken’ – Miguel Poveda.

(EPO – zesde druk 2011 – isbn 978 94 9129 702 1)

De nomadentijd.

Het  boek van Ivo Hermans ‘De nomadentijd’ vertelt merkwaardige verhalen uit vijfentwintig jaar Koerier van Navarra. Verhalen zowel uit Spanje als uit de ‘Lage landen’ en de kleine Leuvense toog. Met soms toch wel wat bobo’s …

‘De Nomadentijd’ (°2018/242 p) is te verkrijgen via bestelling op info@kovana.com   

Nog maar enkele exemplaren beschikbaar na telefonisch overleg voor de ‘aficionados’ 


IN 2014 WAREN DE MEESTE BUITENLANDSE BEZOEKERS VAN PORTUGESE FADO-BARS SPANJAARDENlocation_on Langdorpsesteenweg 184 3201 Aarschot mail_outline info@kovana.com phone 016 23 84 16

Privacy
Algemene voorwaarden
Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x