Maskers van de zon

Maskers van de zon

Een verhaal over wijn en stenen

Maskers van de zon

Op de cover van ‘Maskers van de zon’ prijkt de bodega van Ysios, ontworpen door Calatrava.

Eredoctoraat

Aubert De Villaine (Romanée Conti/Bourgogne) bij zijn KUL-eredoctoraat met Louis Tobback en tussen hen beiden een peinzende wijnliefhebber …

Kort voor Donn E. Pohren stierf in Las Rosas de Madrid sprak Ivo Hermans nog met hem. Hij bezorgde Pohren een Engelse syllabus van Maskers van de zon. Donn Pohren zond hem een korte maar indringende quote die staat afgedrukt op de flap van het boek samen met een frase van Dirk Lambrechts, die geen dag zonder wijn heeft geleefd.

 

‘MASKERS VAN DE ZON’, IVO HERMANS  EPO 2006  18 EURO – (ISBN 90 6445 426 4)

De mystiek in Spanje is het kernthema van ‘Maskers van de zon, een verhaal over wijn en stenen’.  Hoe de ervaring van het bovennatuurlijke werd beleden, gesteund en bestreden, vanuit het verste verleden tot nu.  Wat de geest bevrijdt uit de begrenzingen van de rede, is de bondgenoot van de mystiek. In Spanje was dit altijd al de wijn. Sedert de aanbidding van de reuzenstenen langs de Pyreneeën tot nu. Vandaar de ondertitel: ‘Een boek over wijn en stenen’.  Megalieten, oude tempels, de camino naar Santiago, hekserij en inquisitie komen ook aan bod.  Zo zal blijken dat wijn en magie innig verbonden zijn.  Dingen die men best zou weten voor men proeven gaat.