Duende

Duende

Een bericht over Andalucía, flamenco en zigeuners

Eén van de hoogtepunten van De Koerier is de realisatie van het boek ‘Duende’, de beheksing, door Ivo Hermans, de stichter van de kring. DUENDE handelt over de geschiedenis, het milieu en de spirituele essentie van flamenco.

Duende - Ivo Hermans

Uitgeverij EPO, Antwerpen
website: www.epo.be
e-mail: uitgeverij@epo.be
ISBN: 978 94 9129 702 1

NIEUWE 6° DRUK : 2011

 

Het boek ‘Duende’, de beheksing, vertelt de geschiedenis van de flamenco en zijn milieu. Deze vreemde kunst als levenswijze schuilt al enkele eeuwen in sommige wijken van de Andalusische steden.
Flamenco onstond uit de ziel van diverse marginale minderheden zoals ondergedoken moren, joden en zigeuners in de loop van de zeventiende eeuw. In de onherbergzame heuvels van de Andalusische sierras kwamen deze echo’s samen. Een eeuw later verbonden de gitanos en de bandoleros alles tot een kunstvorm en een levensstijl, die men ‘flamenco’ noemde. De trance-achtige beheksing bij de zang, de dans en de gitaar, heet duende.  Zonder duende is flamenco zinloos en vaak niet meer dan wat handelswaar of flets vermaak. Flamenco is in essentie een diep gevoel en geen schools spel van pose en pasjes. De enige school voor flamenco is het leven zelf. Kwetsbaar en vrij.

EEN AANRADER

Een goeie sfeer om Duende te lezen levert stil op de achtergrond de CD ‘El Calor’ van de Nederlandse flamencogitarist Maurice Leenaars. Juan Estrada, de manager van Paco de Lucía , noemt hem één van de zeldzame buitenlandse gitaristen met het juiste, breekbare klimaat van de Duende. Deze CD biedt in vrije interpretatie een optimaal muzikaal beeld van het boek.

De CD ‘EL CALOR’

ISBN 978 90 9025210 0
Bij: Stemra Pasos 5236-3. Te bestellen in de handel of via : pasos@mauriceleenaars.com