Agenda

AGENDA

016/238416   –    info@kovana.com

mail ons op info@kovana.com als U onze nieuwsbrief wilt ontvangen – reeds opgenomen adressen in onze Mailchimp-lijst kunnen zich verwijderen via ‘unsubscribe’

 

BEGIJNHOF-RONDLEIDINGEN

 

We bieden  wandelvoordrachten aan van een uur  in het Leuvense Groot Begijnhof.  Deze tochten hebben als thema de Spaanse 16° en 17° eeuw in Leuven, met figuren als Alva, Farnese en Don Juan de Austria. 

Ook enkele andere belangrijke feiten komen aan bod, zoals de beroemde slag tegen de Noormannen,  de geschiedenis van de Hagelandse wijn en de mystiek. 

 Inschrijvingen :

  per telefoon 016/238416 minstens een week op voorhand

We starten vanaf acht deelnemers tot maximum twintig. De rondleiding kost 5€ p/p en duurt een uur. Afspraak: bij de ingangspoort van de Faculty Club naast het Begijnhofhotel in het Groot Begijnhof .

 7 dagen op 7 – startuur na afspraak

In het Nederlands, Engels of Spaans

 


DEZE TOCHT GAAT OVER GESCHIEDENIS.

GA OP VOORHAND NA AUB OF UW GEZELSCHAP DAARVAN HOUDT

 


 

Verteller is Ivo HERMANS,
stichter van De Koerier van Navarra in 1991.

Ivo Hermans is kunthistoricus en schrijver van onder meer ‘Duende’ over flamenco , ‘Arroz’ en Maskers van de zon’. Voor meer details: klik hiernaast bovenaan links op deze pagina op ‘wie zijn wij’ en op ‘boeken’ – ‘pers’ en ‘video’ of kijk op Google. Tik in: Ivo Hermans schrijver.

 

– BELANGRIJK –

elke eerste dinsdag van de maand van april tot  en met oktober:

gratis rondleiding ook met individuele inschrijving

ook  afspraak bij de Faculty Club patio om 15 uur – reservatie minstens een week op voorhand:  016/238416

 

DIT INITIATIEF WORDT AANGEBODEN DOOR DE CULTURELE KRING

DE KOERIER VAN NAVARRA

 

 

Kovana HR bottom 37px

 

 

VOOR ALLE INFO OVER PAELLA MET KOOKDEMO BIJ U THUIS

klik hiernaast linksboven  op:

‘PAELLA AAN HUIS’

 

 Caroline

Carolina ondersteunde Ivo Hermans in de tijd van het restaurant

het restaurant bestond van 1992 – 2016

nu paella op verplaatsing met kookdemo en verhaal van het gerecht

(klik hiernaast links bovenaan op ‘paella aan huis’)

 

 

 

 DE KOERIER VAN NAVARRA IS EEN MERKNAAM BOVEN  TWEE PARTNERS : 

PASOS LARGOS (lokaal en catering op verplaatsing) BTW : BE0534.675.183
BANK : IBAN BE97 0016 9922 1849 – BIC GEBABEBB

DE KOERIER VAN NAVARRA  (enkel cultuur: boeken, voordrachten) BTW : BE0443.326.721
BANK : IBAN BE25 4286 1009 6182  –  BIC  KREDBEBB

(afkorting KvN vzw)

oOo

verhaal en kookdemo op locatie over 1000 jaar rijst in Spanje
gevolgd door diner, kookdemo en Sevillana-dansen

info: klik hierboven links op deze pagina op ‘paella aan huis’FLAMENCO EN BANDOLEROS

Voor mensen met interesse in flamenco en het bandoleromilieu zijn er bijzondere dingen mogelijk.
Lees even verder onder deze illustratie.

Bandoleros in Ronda

Een belangrijk gegeven in de geschiedenis van Zuid-Spanje is het verschijnsel van de bandoleros. Als verzetstrijders tegen Napoleon worden ze later rebellen tegen de feodale praktijken van de grootgrondbezitters. Dit idealisme onderscheidt de bandoleros van de bandidos, die men overal ter wereld vindt in lompen of met vlinderdas, en die enkel gedreven zijn door zuiver egoïsme.

Het fenomeen van de bandoleros behoort niet enkel tot vergane tijden, maar duurde voort tot na de dood van Franco en is er nog steeds. De ‘laatste’ beroemde bandolero, Pablo Pérez Hidalgo, gaf zich in de heuvels boven Marbella over aan de autoriteiten pas in 1976, toen koning Juan Carlos de macht overnam in Spanje en de Ferrari’s stilaan slopen naar de Golden Mile. De beroemdste bandoleros waren Curro Jiménez, José María El Tempranillo, Pedro Lacambra, Pasos Largos en de beeldschone Juana la Valerosa.

In dit milieu, met diepe raakpunten met de gitanos, leeft de echte flamenco die nog geen handelswaar is of flets en geprogrammeerd academisme. Anno nu leeft de geest van de bandoleros spijtig genoeg enkel verder langs de obscure smokkelroutes van overzeese ‘mercancia’. Vanaf de havens van Cádiz, Algeciras, La Coruña, Málaga, Almería, Valencia, Barcelona … via Madrid over de denkbeeldige snelwegen van de drugs. Een wereld vol macabere en onthutsende emoties. Maar ook die zijn een aspect van Duende. Dit miraculeuze Lorcaanse toverwoord is eveneens de titel van het flamencoboek door Ivo Hermans, de stichter van De Koerier van Navarra.

 


WIE IS DE KOERIER VAN NAVARRA  ?      

De Koerier van Navarra dankt zijn naam aan de ruiterpost die Spanje verliet via de pas van Roncesvalles in Navarra. Hij blijft een symbool van communicatie langs de migratiewegen tussen Iberia en de Lage Landen. Het lokaal wordt ‘s avonds met kaarsen verlicht en is versierd met illustraties die verwijzen naar de thema’s van onze begijnhofverhalen.

De Koerier van Navarra is een plek van gemengd bloed. Imaginair en naar binnen gericht. In een land waarvan er geen kaarten bestaan en waar de verbeelding de gids is. Over de bruggen van de tijd. De plaats drijft op poëzie en is een schuiloord voor herinneringen die weerspiegelen in het nu. Beelden die oprezen uit de lauwe as van de kinderhaard.

Het was de Duende die ons naar Spanje bracht. De beheksing. De vogel van de diepe aarde. Het zwarte beest dat glanst in het middaglicht, maar dat een glinsterende walm van nacht achter zich aansleept. Een walm van nacht, een masker van de zon. Met dingen verborgen achter de dingen.
En met woorden die geen woorden zijn. Zoals de mystieke verzen in de cante jondo, de donkere, intimistische flamenco. Ooit de meest verminkte kunst van Spanje aan de costas. Spanje koestert parels van gevoel waarvan je de beheksing nooit stuk mag denken. Moet je dan geen Spanjaard zijn om dit alles te voelen? Je moet ook geen Amerikaan zijn om de blues te voelen. Nationaliteit is één ding, maar gevoel is een ander.

‘Qué más da’ zei Cervantes. De Koerier van Navarra bemint de toekomst en koestert het verleden die weerklinken in de muziek van steden en havens en doorheen geuren van wijn en schotels. Zoals de schitterende Valenciaanse rijst. Lang één van de meest verminkte schotels van Spanje,die wij in eer willen herstellen en dat ook al twintig jaar doen, doorheen de stroom der seizoenen, in de lieve leegte van het hemelse licht.

MEER:  KLIK LINKS BOVENAAN DEZE PAGINA OP ‘WIE ZIJN WIJ’

 

OOIT AAN DE RAND VAN DE STAD, WAAR DE LUCHT DE HUIZEN RAAKTE.