Wijnproeverij

De relatie tussen paella en wijn

DROGE WITTE EN ROSÉ GAAN ALTIJD BIJ PAELLA
Voor ‘rood’ toch even opletten:

Bij rijst die enkel in water is gekookt, zoals in de Indische en de Chinese keuken, bepaalt de saus op de rijst de keuze van de wijn. Die kan dan wel krachtig kan als de saus het vereist. Maar bij rijst die in een bouillon is gekookt – zoals bij Italiaanse risotto en Spaanse paella – ligt de zaak heel anders. Want rijst als ‘smaakdrager’ die een bouillon in zich opnam, verdraagt geen krachtige wijn die de rijst zou wegduwen. Brood- en deegwaren evenmin. Daarom geven de Italianen altijd zwakke, soepele landwijn bij pizza (broodbodem) en bij pasta (deeg) met een lichte escorte, zoals vongole. Ook zij houden de kwaliteitswijn zoals Barolo of Brunello voor na de maaltijd. Of voor bij een stoofpot of zo. En zo ook de Spanjaarden. Zij serveren topwijnen altijd na de paella of bijvoorbeeld bij een vleesgerecht. Dan huwen schotel en glas wel en is alles in evenwicht en lekker.

Voor rode wijn bij paella dus altijd vatrijping vermijden en niet meer dan 13° alcohol in de fles. Daarmee is de paella in harmonie. 

Rode kwaliteitswijn na de maaltijd serveren is een goeie raad. Want krachtige rode wijn drukt bouillonrijst zoals paella in de hoek. En bij de maaltijd is de gastronomische balans tussen wijn en het gerecht  van het grootste belang. En niet de prijs of de ‘power’ van de wijn.

Ook pils en water doen het goed. Maar sterke bieren en zoete dranken eveneens weer na de maaltijd. Want ook die drukken de finesse van de paella neer.

Betere wijnen voor na het diner zijn makkelijk te vinden tussen de 10 en 15 euro in de grote circuits. En echte topwijnen wachten in de de gespecialiseerde wijnhandel, die ook van goed advies kan dienen.


WIJNPROEVERIJEN OP AANVRAAG

De Koerier van Navarra verzorgt ook wijnproeverijen op een door u gekozen locatie. Voor zes tot twaalf personen . Eerst worden de genodigen op een vlotte wijze ingewijd in een aantal wetenswaardigheden en daarna volgt een vergelijkende en gecommenteerde proeverij.

Telkens twee witte en  twee rode wijnen. Zo blijft alles sereen want vier verschillende geur- en smaakimpressies in aandachtig vergelijk schijnt de grens te zijn van een gemiddeld waarnemingsvermogen. Enkel twee witte of twee rode kan ook. 

Het gaat om de ontdekking van een boeiend onderscheid in detail tussen twee schijnbaar gelijkaardige maar toch duidelijk verschillende producten.  Onvergelijkbare wijnen worden logischerwijze niet vergeleken. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om een edelzoete Sauternes dessertwijn te vergelijken met een ziltdroge oesterwijn zoals een Muscadet. Of een vederlichte Beaujolais Primeur met een krachtige en diepe Barolo.

Het gaat om uitstekende  flessen  voor hun prijs (rond de 10€)  die makkelijk vindbaar zijn  in de handel. Topimporteurs bevinden zich soms ver van huis. Daarom zijn deze proeverijen gericht op geselecteerde producten van bij Colruyt, Delhaize en Carrefour. Goed betaalbaar en overal beschikbaar.

Aan het einde van de sessie ontvangt u gratis een leuke syllabus vol boeiende weetjes over wijn die Ivo Hermans ooit maakte voor zijn voordrachten ten tijde van zijn restaurant ‘De Koerier van Navarra’ in Leuven. 

Naast het diploma van kunsthistoricus en archeoloog aan de KUL behaalde Ivo Hermans ook de licentie van chef voor de Middenjury en sommelier via CRKBO/cva.

Ivo Hermans  schreef onder meer ‘Duende’ over de geschiedenis van flamenco en ‘Arroz’ over 1000 jaar rijst in Spanje. En ook ‘Maskers van de zon’ omtrent minder bekende aspecten van de Spaanse wijncultuur, zoals de megalieten in de wijngaarden van La Rioja.

Belangrijk

Bij deze proeverij van vier bodempjes wijn (twee witte en twee rode) wordt niet gespuwd maar gedronken omdat de afdronk en de retronasalen zeker even belangrijk zijn als de geur en de smaak. De vier geproefde bodems samen komen neer op een half glas wijn, wat ruimschoots binnen de normen blijft van het regelspotentaat.

  • Een voordrachtsessie over wijn duurt gemiddeld twee uur en het honorarium ervoor bedraagt €80, syllabus incluis. 
  • De geproefde wijnen worden apart afgerekend aan hun aankoopprijs.
  • De proeverijen kunnen enkel op afspraak, reserveer tijdig


Het recente boek ‘Sacay, De moedereed’ van Ivo Hermans is een historische novelle over de Spaanse tijd anno 1600 in Brabant en eveneens daarin wordt heel wat over de toenmalige wijncultuur belicht. Zeker ook de wijnrelaties toen met Spanje.

location_on Langdorpsesteenweg 184 3201 Aarschot mail_outline info@kovana.com phone 016 23 84 16

Privacy
Algemene voorwaarden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x